Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ambulanssjukvårdaren Olle Qvarfordt gör sig redo för att hämta hem sjuka patienter från Umeå till Östersund. Hör honom och sjuksköterska Birgitta Olsson berätta om hur de tar hand om patienterna på den långa bussresan. Foto: Eva Danielsson/SVT

2 700 patienter åker med Ambuss från Östersund till Umeå för behandling

Uppdaterad
Publicerad

Ambuss har kört mellan sjukhuset i Östersund till universitetssjukhuset i Umeå sedan 2006. Innan dess kunde det gå tre turer med ambulans och flera taxibilar varje dag mellan sjukhusen vilket blev mycket dyrt och låste taxibilar och ambulanser i många timmar. Ambussen blev lösningen.

Ambuss går mellan Östersunds sjukhus och universitetssjukhuset i Umeå varje vardag och är bemannad med en sjuksköterska och två ambulanssjukvårdare som även är chaufförer.

– Jag har jobbat med detta i många år, säger ambulanssjukvårdaren Olle Qvarfordt. Några kan sitta upp, andra måste ligga ner med övervakning. Jag tycker att det  fungerar bra för patienterna.

Många cancerpatienter

Under 2022 åkte 2 722 patienter med Ambuss. Av dem klarade sig 2 067 själva på bussen, 655 patienter låg inne på Östersunds sjukhus och behövde speciell hjälp under den fem timmar långa färden till Umeå. Utöver patienter kör man även prover och läkemedel mellan sjukhusen.

– Det är många som åker regelbundet för olika cancerbehandlingar, säger sjuksköterskan Birgitta Olsson.

Se när Ambuss kommer till Umeå och hör teamet på Ambuss i klippet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.