Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Polisen är kritisk till användningen av illegala åtlar där otillåtna lockbeten som marshmallows och choklad lagts ut. Foto: SVT/Polisen

Illegala åtlar hittades under årets björnjakt

Uppdaterad
Publicerad
På bara tre dagar hittades fem illegala åtlar. Det är facit efter årets riktade tillsyn. Hur stort mörkertalet är vet ingen. Men vad som fanns i de åtlarna som avslöjades kan du se i klippet ovan. Där hör du också varför polisen ser mycket allvarligt på förekomsten av olagliga åtlar.

I år gjorde polisen och länsstyrelsen för första gången en gemensam, riktad tillsyn under björnjakten.

Årets björnjakt avslutades för någon vecka sedan. Då hade samtliga 100 björnar skjutits i Jämtlands län. I år var det rekordmånga som fick tillstånd till åteljakt: 51 tillstånd gavs. Det kan jämföras med 35 tillstånd ifjol.

Godis och bullar inte tillåtet

Det är tydligt fastslaget vad som får användas i åtlar, exempelvis viltkött som älg. Däremot är godis och bullar inte tillåtet.

Tillsynen visar att alla jägare inte har hållit sig till lagar och regler. Vid årets tillsyn, där länsstyrelsen och polisen för första gången gjorde en samordnad och riktad tillsyn, hittades fem illegala åtlar på olika platser i länet på bara tre dagar.

Martin Trostemo som är polisens viltsamordnare berättar att nästan alla illegala åtlar har man hittat efter tips från andra jägare ”som vill se ett slut på det här eländet”.

– Det är ju så här att det är många riktiga jägare som har börjat reagera på de här jäkelskapen som pågår, säger han.

”Problemet måste ses i vitögat”

Hur många illegala åtlar som egentligen fanns där ute vet ingen, men polisens viltsamordnare Martin Trostemo är starkt kritisk till att det förekommer överhuvudtaget och anser att det är hög tid att sätta ner foten.

SVT: Hur ska man stävja det här?

– Det behövs en bred diskussion om det här bland alla instanser som har med jakt och vilt och viltförvaltning att göra. Den här frågan måste upp på dagordningen och det här problemet måste ses i vitögat en gång för alla, säger Martin Trostemo.

Hör polisen som hittade de illegala åtlarna i klippet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer