Uppror på kirurgavdelningarna

Ilska och protester på kirurgavdelningarna

Uppdaterad
Publicerad

Underbemanning och jobb varannan helg kör slut på personalen på sjukhusets tre kirurgavdelningar. Det finns ingen tid till återhämtning. Nu kommer personalen med ett förslag till lösning för att förändra situationen.

Det är milt sagt heta känslor på kirurgavdelningarna på Östersunds sjukhus. Den pressade situationen har accelererat. 19 sjuksköterskor och 10 undersköterskor har slutat under året. Diskussionerna går heta i personalrummet.

– Vi har många unga nya sjuksköterskor  och när erfarna sjuksköterskor slutar finns det ingen att fråga, säger Sara Hagström. Det blir inte patientsäkert. Patienterna vet inte vad vi missar, vad som borde gjorts.

Miryam Condé har gett upp jobbet på avdelningen. Det blev för stressigt och otillfredsställande.

– Jag gillade mitt jobb på avdelningen, men nu har jag ändå valt att jobba på mottagningen, säger hon.

Svårt sjuka patienter

De berättar om svårigheten att hinna med patienterna som ofta är mycket svårt sjuka.

– Det kan vara cancerpatienter som dör och vi inte hinner prata ordentligt med de anhöriga, säger Marielle Nordström. Det är verkligen inte bra.

Sjuksköterskorna får ofta jobba dubbla pass och tillsammans med jobb varannan helg ger det för lite tid till återhämtning.

Lojala mot kollegorna

– Det är ingen som vill jobba från 07 till 22 och sen upp nästa dag, säger Caroline Holst. Vi gör det för att vi är lojala mot våra kollegor.

De har en lösning för att få folk att stanna kvar och som dessutom kan locka nya sköterskor till kirurgavdelningarna.

– Vi föreslår 80-procentstjänster med full lön, säger Sandra Ivarsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.