• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en fabrik i Malå. På grund av kraftig rökutveckling uppmanas alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Inga barn på samedagis

Publicerad

ÖSTERSUND Om mindre än två veckor öppnar Östersunds första samiska förskoleavdelning. Nu förbereds för fullt, men bara en sak fattas. De samiska barnen.

För två år sen, 2010 blev Östersund en samisk förvaltningskommun. Det innebar att kommunen är skyldig att erbjuda en samisk förskola om föräldrarna kräver det. Kraven har ställts men en avdelning har dröjt. När nu en samisk förskola öppnas har inga samiska barn anmälts dit: Informationen till föräldrarna har brustit:

– Ja, det har väl varit lite struligt, säger Sara Enbom, tillförordnad chef på Mosippans förskola där avdelningen öppnar.

– Det har ju varit på gång tidigare men inte blivit av, så nu kanske de samiska föräldrarna avvaktar för att se hur verksamheten blir.

Ändå startas avdelningen med inriktning på samisk kultur och identitet. En särskild språkresurs har anställts.

– Vi kommer att jobba med de åtta årstiderna och integrera det i verksamheten, säger Tanja Nordfjell som anställts just som språkresurs på sydsamiska

Syftet med förskolan har inte varit att få en helsamisk avdelning, utan att den ska vara blandad med svenska och samiska barn. Men när inga samebarn har sökt så blir det bara svenska barn till att börja med.

– Ja vi kommer att börja med svenska barn, men med samisk inriktning, säger Sara Enbom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer