Inga böter för cryptosporidiumutbrott

Publicerad

Östersunds kommun frias från kravet på företagsbot efter att dricksvattnet förorenats och 27 000 smittades av parasiten cryptosporidium.

Östersund drabbades under hösten och vintern 2010 av ett stort cryptosporidiumutbrott. Det var otjänligt dricksvatten, smittat med mikroorganismen cryptosporidium, som var orsaken och 27 000 personer insjuknade i magsjuka.

Åklagaren hade yrkat Östersunds kommun skulle betala tre miljoner kronor i företagsbot eftersom de inte gjort tillräckligt för att förebygga utbrottet. Dessutom skulle kommunen betala ytterligare 3 miljoner eftersom man tjänat på att inte installera UV-utrustningen.

Men Östersunds tingsrätt konstaterar i dagens dom att ingen person inom kommunen begått någon brottslig gärning. Rätten menar även att det inte finns något regelverk som uttalar vilka säkerhetsbarriärer mot föroreningar i dricksvatten som ska finnas. Vidare skriver man i domen att det inte är visat att det år 2010 fanns någon allmän kännedom om risker i råvatten för parasitangrepp.

– Domen är ytterst välskriven och ger kommunen rätt på samtliga punkter, säger Östersunds kommundirektör Bengt Marsh.

Kammaråklagare Lars Magnusson hade hävdat att det var känt att parasitangrepp kunde ske och att det kunde förhindras genom att använda sig av UV-strålning i samband med vattenreningen. Nu funderar han på att överklaga.

– Risken är överhängande att det blir så, säger han till TT.

Utbrottet i Östersund 2010

Visa

Östersund drabbades under hösten och vintern 2010 av ett stort cryptosporidiumutbrott. Enligt en rapport från Livsmedelsverket orsakade det otjänliga vattnet 27 000 sjukdomsfall.

Samhällskostnaderna för utbrottet uppskattades till 220 miljoner kronor, givet att 45 procent av de exponerade invånarna insjuknat.

Enligt rapporten hade en majoritet av de utfrågade i någon grad påverkats av utbrottet. Alla fick koka dricksvattnet i tre månader. Många upplevde en ökad arbetsbörda och tvingades lägga om eller helt avstå från vissa arbetsuppgifter.

Näringslivet påverkades i stor utsträckning.

Cryptosporidium

Visa

Ett flertal olika arter av Cryptosporidium finns beskrivna varav främst två, Cryptosporidium hominis och Cryptosporidium parvum, är förknippade med infektion hos människa.

Sjukdomen finns över hela världen. Mikroorganismen identifierades första gången hos människa år 1976, och det första kända utbrottet rapporterades 1984.

Urdjur

Cryptosporidium är ett så kallat urdjur, protozo. Cryptosporidium måste ha en värd (människa eller annat djur) att föröka sig i. Ingen förökning sker fritt i miljön. Människa, nötboskap (särskilt kalvar), lamm och andra djur kan vara reservoarer. Smittämnet utsöndras i så kallad oocystform med avföringen och smitta sker framför allt via fekalt förorenat vatten eller via födoämnen. Smitta från person till person genom direkt och/eller indirekt kontakt kan också förekomma.

Infektionsdosen, det vill säga den minsta mängd av smittämnet som behövs för att få infektionen, är liten.

Symtom och komplikationer

Sjukdomsbilden karaktäriseras av vattniga diarréer, buksmärtor, illamående, huvudvärk och feber. Kräkningar är mindre vanliga, framför allt hos vuxna. En del smittade får inga symtom alls. Komplikationer är ovanliga men om patienten har nedsatt immunitet (som vid aids) kan diarrén vara livshotande.

Källa: Smittskyddsinstitutet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Cryptosporidium i Östersund

Mer i ämnet