Foto: SVT Nyheter Jämtland

Inga pengar för att rädda kvar brandmännen

Publicerad

Kommunerna kommer inte att skjuta till mer pengar för att rädda kvar deltidsbrandmännen. Det blev konsekvensen av ett möte med Räddningstjänstförbundets ägare på onsdagen.

Redan i april tidigare i år uttalade räddningstjänstens chef i Jämtland, Lars Nyman en oro över läget.

54 deltidsbransmän i länet har sagt upp sig på grund av missnöje med senaste avtalet. Nu ser det också ut som att de kommer att sluta.

– Brandmännens fackliga representanter har skrivit på det nya avtalet. De får en sammanlagd höjning på 6 procent. Det finns ingen anledning för oss att ge oss in i löneförhandlingarna, säger Jonas Andersson (S), kommunalråd i Ragunda.

Förbundets ansvar

Just Ragunda tillhör de utsatta kommunerna. I Stugun ser det ut att bli tomt.

SVT: Som kommun kan ni väl inte bara lägga över ansvaret på Räddningstjänstförbundet?

– Vi ger ramarna och sedan är det upp till förbundet att rekrytera och bemanna efter de ramarna, säger Jonas Andersson.

Politikerna beslutar

Räddningschefen Lars Nyman konstaterar att han har att rätta sig efter politiska beslut. Han kan bara beskriva konsekvenserna och sedan lägga upp organisationen efter den personal som finns att tillgå.

– I samtliga kommuner finns det ännu kapacitet för rökdykning. På något sätt måste vi lösa det här men situationen blir ju besvärlig på orter som Stugun och Hammerdal, konstaterar Nyman.

TV: Se nyhetsinslaget på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Avtal deltidsbrandmän

Mer i ämnet