• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Snöveltorp, Öbonäs, Kårtorp och omkringliggande områden i Norrköpings kommun. Det brinner i en avfallsanläggning med kraftig rökutveckling som följd. Alla i områdena uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Hans Brun är analytiker vid Försvarshögskolan. Foto: TT

Terrorexperten: ”Ingen anledning till oro i Strömsund”

Publicerad

Insatsstyrkan gjorde ett tillslag i Strömsund – med koppling till misstänkt terrorbrott. Efter det är många boende på orten oroliga. Terrorexperten Hans Brun skickar lugnande ord till allmänheten.
– Av allt att döma har myndigheterna kontroll över situationen, säger han.

Hans Brun är analytiker vid Försvarshögskolan.

– Jag tycker inte man ska känna någon oro över det här. Av allt att döma har myndigheterna kontroll över situationen och har gripit och häktat de personer som är misstänkta för brott, säger Hans Brun.

Betyder det då att det är lugnt för Strömsundsborna?

– Ja, det skulle jag säga att det är. Och skulle det finnas information som tyder på ett överhängande hot så skulle myndigheterna gå ut med lämplig information och vidta lämpliga åtgärder.

”Kan inträffa över hela landet”

Flera som vi pratat med pekar ju också på att media nu går ut med att en av de häktade har haft IS-symbol i sociala medier-konto och att det känns extra oroväckande. Vad säger du om det?

– Jag skulle inte oroa mig speciellt mycket över det heller. Olika symboler som används av våldsbejakande extremister dyker upp ibland i olika sammanhang och det betyder inte nödvändigtvis att det finns någon risk för allmänheten just på grund av den orsaken.

Är du förvånad över att ett tillslag gjordes i Strömsund, i Norrlands inland?

– Nej, den här typen av händelse kan ju inträffa över hela landet och det måste man ha förståelse för.

Vad är dina allmänna tankar om det som nu har hänt?

– Jag har inga speciella tankar just nu utan jag är mest intresserad av det som kommer att framkomma längre fram i den här processen. Och vilken typ av information som kanske kommer fram i samband med domstolsförhandlingar och sådant.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrorgripna

Mer i ämnet