Internutredning efter skottdrama läggs ner

Publicerad

Polisens internutredning efter larmet om att två flickor beskjutits i Strömsund – där polisen aldrig ryckte ut – läggs ner.

Det meddelar åklagaren som hållit i utredningen. Skälet är att tjänstefel kan inte styrkas.

Det åklagaren fått i uppdrag att granska är om polisen upprättade någon anmälan eller inte. Och det har skett. En patrull upprättade en anmälan kort efter att larmet inkom kvällen 28 juli.

– Det var det jag hade att ta ställning till, säger chefsåklagare Maria Sterup.

Men frågan om varför polisen inte ryckte ut kvarstår dock att utreda. Den var aldrig uppe på åklagarens bord.

”Är lite rörigt”

* Många har ju varit kritiska till polisens beslut att inte åka ut, bland annat har ju polisområdeschef Stephen Jerand, kritiserat det. Har du inte tittat på det?

– Nej, det framkom aldrig, utan det jag utrett är om polisen överhuvudtaget upprättade en anmälan, säger hon.

Dagen efter verkade det nämligen som om ingen anmälan hade upprättats. Då hade en anhörig ringt till polisen för att höra vad som hänt men då hade ledningscentralen i Umeå inte hittat någon anmälan. I det skedet beslutade ledningscentralen att återuppta händelsen och en ny anmälan skrevs.

– Det är lite rörigt då man först inte trodde att en anmälan gjorts. Men det hade man alltså gjort direkt på kvällen, säger Maria Sterup.

Frågan kvarstår

Därför läggs utredningen ner. Däremot tänker polisledningen inte släppa frågan om varför patrull aldrig skickades ut.

– Ja, det är nu mitt jobb börjar kan man säga, säger biträdande regionpolischef Micael Säll Lindahl och fortsätter:

– Så länge internutredningen pågick fick vi inte göra något men nu när den är avslutad kan jag börja prata med min personal.

Han kommer nu att prata med inblanda personal för att få veta vad som hänt.

– Det handlar inte om att hitta någon syndabock utan det handlar om att se vad som gick fel så att vi kan säkerställa att det inte händer igen.

Detta har hänt

Visa

Det var torsdagskvällen den 28 juli som larmet kommer om att en man ska ha skjutit mot två flickor som varit inne på dennes gård. En annan man ska även ha slagit till en av flickorna.

En anmälan upprättas då via telefon men man väljer att inte skicka någon polis.

Dagarna som går ringer en anhörig till flickorna otaliga gånger för att höra om polis kommer för att prata med flickorna.

Först när nästan en vecka gått, onsdagen därpå, kallas den första flickan till polisstationen i Strömsund för att ge sin redogörelse. Dagen efter kallas den andra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Beskjutning i Strömsund

Mer i ämnet