Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det är viktigt att hålla en hastighet på 30 km/h och 50 meters avstånd mellan bilarna vid överfarten på isvägarna över Storsjön. – Annars kan isen spricka och då blir vi tvungna att stänga vägen, säger Trafikverkets Per-Ola Zakrisson. Foto: Björn B Schäfer

Två isvägar på Storsjön öppnade

Uppdaterad
Publicerad

Två av de tre isvägarna på Storsjön öppnade på onsdagen: isvägen mellan Isön och Norderön och isvägen mellan Vällviken och Sunne.

– Vi är just nu ute med radar och mäter för att se när vi kan öppna den tredje isvägen (Håkansta och Norderön). Men jag kan säga redan nu att den kommer inte att öppna den här veckan, men kanske någon gång under nästa, säger isvägsansvarig på Färjerederiet vid Trafikverket Per-Ola Zakrisson.

Isläggningen på Storsjön var den 21 december och idag, onsdag 26 januari, öppnades isvägen mellan Isön och Norderön.

Bra is efter regnvädret

– Förhållandena är väldigt gynnsamma: det är mycket snö och efter jätteblidvädret – som först inte alls var vad vi ville ha – visade sig vara det bästa som kunde ha hänt. För när det frös på efter regnet fick vi flera centimeters gratis islager, säger isvägsansvarig vid Trafikverket Per-Ola Zakrisson.

Isvägarna gäller fordon upp till 2 ton. För fordonstrafik över 2 ton kommer färjan att fortsätta gå mellan Isön och Norderön. Håkanstafärjan går så tills isvägen mellan Sunne och Vällviken öppnas, men inte under tiden isvägen är öppen.

”Håll rätt hastighet annars spricker isen!”

– Isvägarna är en viktig överfart för pendlare men också för turister som ska till fjällen, säger Trafikverkets Per-Ola Zakrisson.

Han har också en viktig uppmaning till samtliga som tänkt sig köra på isvägarna:

– Det är jätteviktigt att man kör 30 km/h och att man håller ett avstånd på 50 meter mellan bilarna, annars kan man knäcka isen och då blir vi tvungna att stänga isvägen (vägarna). Det har vi varit med om, att vi fick stänga dagen efter att vi öppnat en av isvägarna, säger Per-Ola Zakrisson.

Sedan 21 december är isvägen mellan Ammer och Stavre öppen.

Det finns fyra isvägar i länet, tre av dem över Storsjön. Det är de två färjelinjerna Håkanstaleden och Isöleden som erstätts med de tre isvägarna:

Mellan Isön och Norderön

Mellan Vällviken och Sunne

Mellan Håkansta och Norderön

Samtliga isvägar över Storsjön är öppen för trafik upp till två ton.

Utöver det finns en fjärde isväg på Revsundsjön som går mellan Ammer och Stavre. Den är till skillnad från isvägarna över Storsjön öppen för trafik upp till fyra ton.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer