– De satt och fnittrade och fnissade och märkte inte att jag inte mådde bra, säger Thomas Gutke om vad som hände på partiets nomineringsstämma. Foto: TT/SVT

”Jag har blivit fruktansvärt illa behandlad”

Publicerad

Thomas Gutke har varit aktiv inom Moderaterna. Men inför valet beslutade han sig att stryka sig från alla listor. Orsaken är att han känner sig utfryst inom det egna partiet.
– Jag har blivit fruktansvärt illa behandlad, säger Thomas Gutke.

Vi har tidigare berättat om Moderata regionrådet Susanne Wallner som känner att hon har blivit både utfryst och mobbad inom det egna partiet.

Nu kliver även Thomas Gutke fram.

Thomas Gutke är före detta polis. Under många år har han även varit aktiv fritidspolitiker inom Moderaterna. Han har bland annat suttit i överförmyndarnämnnden. Men nu har han alltså valt att kliva av.

Petades ner gång på gång

Inför höstens val fanns Thomas Gutke på Moderaternas lista för Östersunds kommun. Valberedningen hade placerat honom på plats 17. Men under nomineringsstämman hände något.

När Thomas Gutkes namn kom upp var det någon i lokalen som föreslog ett annat namn. Det blev en omröstning mellan de två namnen där Thomas Gutke förlorade. Därmed petades Thomas Gutke ner ett pinnhål. Detta upprepades gång på gång tills Thomas Gutke fanns på plats 34. Den sista platsen.

– De satt och fnittrade och fnissade och märkte inte att jag inte mådde bra.

”Händer hela tiden”

Partiets ombudsman Jananders Mattsson var på nomineringsstämman. Han pekar på att det är vanligt att människor blir nedpetade när det är nomineringsstämma.

– Det händer ju hela tiden överallt.

Men att man ramlar ner 17 gånger, är det vanligt?

– Ja, det händer. Det har jag varit med om flera gånger. Så är det i politiken. Det här är en demokratisk process. Medlemmar sitter på möte och yrkar och föreslår de namn de önskar se på den platsen och så blir det en omröstning. 

Men Thomas Gutke köper inte den förklaringen. För honom var det ett tydligt tecken att han inte längre var välkommen i partiet. Och än i dag vet han inte varför han blev så kraftfullt nedpetad.

– Inga medlemmar har sagt någonting, de har överhuvutaget inte ens pratat med mej utan vänder mig ryggen. Så kan jag ju aldrig få veta vad de tycker och tänker, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer