Jägare skadad vid björnattack

Uppdaterad
Publicerad

En 21-årig jägare attackerades av en björnhona nära byn Gåxsjö i Strömsunds kommun under lördagsförmiddagen.

Det var under den pågående älgjakten som den 21-årige jägaren attackerades av en björnhona. Larmet kom vid halv tolv-tiden.

Enligt Hans Ängquist, vakthavande befäl vid Östersundspolisen, var det en björnhona med två ungar som plötsligt dök upp, och ska ha anfallit mannen efter att hans hund börjat skälla på en älg under jakten.

Jägaren ska ha skjutit två skott i samband med attacken. Det första för att försöka skrämma bort björnen. Det andra för att träffa. Avståndet uppskattades då till omkring en meter.

– Det var en av de andra tre i jaktlaget som ringde och slog larm. Mannen var vid liv när ambulansen anlände men hade bitskador i ben och bröstkorg, säger Ängquist till SVT.

Den skadade mannen fördes till sjukhuset i Östersund med ambulans. Enligt uppgifter från boende i byn Gåxsjö, som SVT har pratat med, ska mannen som är i 20-årsåldern, ha bitskador i så väl ett ben som i bröstet. Det ska dock inte vara någon fara för hans liv.

Polis kom på eftermiddagen till platsen för björnattacken, för att dokumentera händelsen. Två eftersöksjägare är också där för att försöka spåra den aktuella björnen.

– Det finns dock ingen automatik i att avliva en björn som anfallit människor, säger Hans Ängquist. Först måste vi vara säkra på om björnen verkligen är skadad eller inte. Det är en känslig tid i skogen, nu när björnarna snart ska gå i ide.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

björnattack Gåxsjö

Mer i ämnet