Osympatisk kryp är de allt. Nu vill Statens veterinärmedicinska anstalt ta reda på om fästingarna i länet bär på smitt, som borelia eller TBE. Foto: SVT arkiv

Jakten på länets fästingar

Uppdaterad
Publicerad

Länge klarade vi oss här i länet. Men numera råder det ingen tvekan – fästingarna har etablerat sig även häruppe.

– Vi vet inte än så länge om de bär på någon smitta, förklarar länsveterinären Johan Olsson.

Fästingar har varit något att bekymra sig om när man befunnit sig i Mälardalen eller kanske på Öland. Här uppe har det varit fritt fram att vandra barbent i djupgräset eller låta husdjuren fritt leka av sig.

Sannolikt beror det på den globala uppvärmningen att fästingarna lyckats etablera sig i länet. Men det betyder inte att sjukdomar som borelia och TBE också etablerat sig här.

Den frågan försöker SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt, få svar på. Just nu pågår ett riktat projekt för fästingar, upptäckta i Norrbottens, Västerbottens och Jämtlands län. Fram till och med sista oktober vill SVA få in fästingar som de sedan kan undersöka.

– På SVA:s hemsida finns närmare upplysningar om hur man ska göra. Där finns även ett formulär som ska fyllas i och skickas med, berättar Johan Olsson.

Fästingarnas erövringståg norrut har först och främst skett efter kusten. Till Jämtland har de sannolikt spridits av flyttfåglar eller rådjur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.