Myskoxar Foto: TT

20 myskoxar ska skjutas i Norge

Publicerad

Den vilda myskoxstammen i Norge är för stor. Därför har Fylkesmannen i Tröndelag beslutat att 20 djur ska skjutas under vintern.

Den vilda myskoxstammen i Norge omfattar omkring 260 djur i dag, vilket är en bra bit över den nivå på 200 djur som har beslutats. För att minska konflikterna mellan myskoxar och människor har Fylkesmannen i Tröndelag beslutat att 20 myskoxar ska skjutas mellan den 20 oktober och den 31 mars 2019.

Även i Härjedalen finns en liten vild myskoxstam. Den består i dag av ca 11 djur, men den kommer inte att beröras av jakten.

Myskoxarna i Härjedalen

I september 1971 vandrade fem myskoxar in i Härjedalen från Norge. Den lilla flocken växte till att omfatta runt 30 djur på 1980-talet.

Efter det har stammen minskat, troligtvis på grund av betesbrist och inavel. Flera insatser har gjorts för att få in nytt blod i stammen. Idag omfattar den omkring 11 djur.

Källa: www.myskoxe.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.