Jakt på värdefull varg

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Jämtland har beslutat om skyddsjakt på den genetiskt värdefulla varg som rör sig på gränsen mellan Jämtland och Ångermanland. Det uppger Naturvårdsverket.

Enligt Rickard Janson, biträdande enhetschef på Naturvårdsverket, så beslutade Länsstyrelsen i Jämtland om skyddsjakt på vargen igår eftermiddag.

– Vi har ju beslutat att inte flytta på vargen, säger han till SVT Nyheter Jämtland. Erfarenheterna från tidigare flyttar visar att det inte är en bra och effektiv metod.

Vargen är en avkomma från ett finskryskt par i Tiveden, och anses vara en av de genetiskt mest värdefulla vargarna i landet. Den upptäcktes i trakterna av Lövberga i Strömsund i början av året, där man också kunde ta prover för att fastställa DNA. Vargen rör sig i renbetesområdet för flera samebyar och har ställt till bekymmer.

Skyddsjaktsbeslut igår

I förra veckan begärde Länsstyrelsen i Jämtland att vargen skulle flyttas. Alla andra försök att skrämma bort vargen hade misslyckats. Men efter beslutet från Naturvårdsverket om att inte flytta den, tog länsstyrelsen skyddsjaktbeslut.

– Länsstyrelsen har delegation på att besluta om skyddsjakt på vargar, säger Rickard Janson. Det är ingen skillnad när det rör sig om en genetiskt värdefull varg.

Enligt Janson har Naturvårdsverket fått muntlig information om länsstyrelsens beslut, men inte sett något skriftligt ännu.

– Vi har också fått en ansökan, muntligt, om att länsstyrelsen vill ha dispens från gällande jaktmetod, säger han. De vill använda hagel istället för kula.

Kan en skyddsjakt beslutas och genomföras på en gång?

– Ja, det finns inget hinder för det, säger Rickard Janson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.