Fler än 2000 personer som äger fastigheter i Östersunds kommun där ingen är skriven, har fått brev från Östersunds kommun. Sara Larsson på kommunens näringslivskontor berättar varför i klippet. Foto: Maria Harning, SVT

Jakten på tomma hus fortsätter – stort sug efter lantligt boende i Östersund

Publicerad

För andra gången har Östersunds kommun skickat brev till fastighetsägare med obebodda hus i kommunen. Främst är det lantligt boende som är eftersökt.

Sommaren 2020 skickades ca 1500 brev ut till personer som äger hus i Östersund där ingen är skriven. Nu under mars har ytterligare 750 brev skickats ut från näringslivskontoret i Östersund.

– Det finns ett stort intresse för lantligt och naturnära boende i Östersunds kommun, säger Sara Larsson, på näringslivskontoret till SVT Nyheter Jämtland.

Börja överväga försäljning

Kommunen får själv inte agera mellanhand mellan säljare/uthyrare och köpare/hyresgäst, det finns det regler kring. Men på det här sättet hoppas man ända att fler lantliga boenden blir tillgängliga.

– Kanske kan ägarna börja överväga vad man ska göra av sitt hus, säger Sara Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.