Trenden är oroande, menar Eva Högdahl vd för Almi Mitt. Foto: SVT / TT

Jämställdheten i styrelserummet stannar av

Publicerad

Jämtlands län hörde till de bästa i klassen när det gäller antalet kvinnor på styrelseposter. Men nu har arbetet stannat av

2013 hörde länet till de län i landet som hade en klart positiv utveckling när det gäller arbetet med att få fler kvinnor i styrelserummen. Men nu ser verkligheten annorlunda ut. Enligt en rapport av Almi så har antalet kvinnor i bolagsstyrelser i länet ökat med blygsamma sju procent från 2013 till 2018. Ser man till hela landet så är siffran 25 procent.

Oroande trend

– Det är en oroande trend eftersom man varit så duktig tidigare, säger Eva Högdahl vd för Almi Mitt. Fortsätter den här trenden, att man har så dålig utvecklingstakt, så ser det illa ut. Det är dags att man ser över sina styrelser i Jämtland.

Idag är nästan var femte ledamot en kvinn. Men siffran 19 procent måste bli bättre om inte länet ska halka efter, menar Eva Högdahl.

– Det kan inte vara så svårt att göra något. Man har bolagsstämma varje år och då finns alla möjligheter att nominera in kvinnor.

Män föreslår män

Eva Högdahl påpekar att det är viktigt att valberedningarna förändras.

– Män i valberedningar har en tendens att föreslå män.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer