Se klippet som visar norska bartenders i nazistuniformer.

Här fångas norska bartenders iförda nazistuniform på film

Uppdaterad
Publicerad

Bartenders i nazistuniformer och drinkar med namn efter koncentrationsläger. Det mötte Maja Sandström från Östersund när hon och kompisgänget besökte studentkåren i Trondheim.
– Vi blev helt chockade, säger hon.

De åkte över gränsen för att gå på konsert. Men helgkvällen blev inte direkt vad tjejerna från Östersund tänkt sig. Kvällen har nu skapat stora rubriker i Norge. På studentkåren i Trondheim hamnade tjejerna mitt i en fest – med nazisttema.

I baren stod bartenders i uniformer och det serverades drinkar med namn som Auschwitz.

– Vi skämdes för att ha betalat pengar till ett sånt ställe som kan ställa till med sådana fester, säger Maja Sandström.

Efter att ha filmat vad som pågick i lokalerna lämnade tjejerna från Östersund festen. De gick ut på gatan och försökte övertala andra att inte gå in. Men flera tyckte att de överdrev.

– Vissa sa, ”Det är bara på skoj”, ”Ni har ingen humor ni från Sverige.”, säger Maja Sandström.

Stor nyhet

Efter upplevelsen på festen tog gänget från Östersund kontakt med norska NRK. Nu har festen blivit en stor nyhet på andra sidan gränsen.

Guri Hjeltnes är chef på HL-senteret i Norge, ett forskningscenter med inriktning på förintelsen och andra folkmord. Hon reagerar starkt på festens innehåll.

– Det är huvudlöst och taktlöst att trivialisera ett industriellt massmord, säger hon till NRK.

Beklagar festen

Tale Bærland leder Studentsamfundet i Trondheim. Till NRK säger hon att hon var i Finland i helgen. Enligt Tale Bærland hade några bartenders fått tillåtelse att ha en fest på temat politiskt inkorrekt. Hon beklagar att festen ägt rum.

– Vi tar ett starkt avstånd från nynazismen och allt detta. Våra medlemmar får inte vara nazister, enligt våra regler. Vi kan inte annat än beklaga på att det gick för långt. Det återspeglar inte våra värderingar, säger hon till NRK.

Enligt NRK hade nazistkostymerna lånats från ett filmproduktionsbolag.

Maja Sandström är starkt kritisk efter festen.

– Jag tror inte att det här skulle kunna hända på ett svenskt kårhus. Vi ansågs vara PK-svenskar som stod där utanför och sa till folk att inte gå in för att det var nazistfest.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer