AnnSofie Andersson (S), styrelseordförande i Jämtkraft som äger Långfors kraftstation Foto: SVT

Jämtkraft: Svårt att överlåta Långforsen

Uppdaterad
Publicerad

En fortsatt renovering av Långforsens kraftstation är vad Jämtkrafts styrelse rekommenderar ägarkommunerna. Att överlåta kraftverket till en förening för utrivning blir för svårt. Det skriver Jämtkraft i ett pressmeddelande.

Våren 2017 fick Jämtkraft nya ägardirektiv: att i positiv anda utreda förutsättningar för en överlåtelse av Långforsens kraftstation. Efter det har Jämtkraft utvärderat förutsättningarna som visar att det är möjligt att överlåta anläggningen, om det sker på affärsmässiga grunder.

Flera politiker krävde en ”second opinion”. Den visade att en överlåtelse är möjlig.

Striden runt Långforsen

Möten med föreningen

Jämtkraft har också haft flera möten med Föreningen Långforsen, som sagt sig villiga att ta över och riva kraftstationen. Men Jämtkraft anser inte att föreningen har presenterat tillfredställande svar.

– Föreningen Långforsen har i sina svar inte visat att de praktiskt, legalt och ekonomiskt kan ta ansvar för ett förvärv och utrivning av vattenkraftstationen. Vår uppfattning är fortsatt att en renovering av vattenkraftstationen med faunapassage, liknande den som byggts i Billstaån, blir den bästa lösningen. Andra alternativ innebär svårigheter och betydande risker och inget vi kan rekommendera ägarna, säger AnnSofie Andersson, styrelseordförande Jämtkraft, i ett pressmeddelande.

Ändrade ägardirektiv

För att Jämtkraft ska kunna gå vidare med en renovering av Långforsen, så krävs att ägarkommunerna Östersund, Krokom och Åre ändrar ägardirektiven.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Striden runt Långforsen

Mer i ämnet