Foto: SVT

Jämtland bäst på artros

Publicerad

I Jämtland erbjuds alla som fått diagnosen artros, att få gå en speciell artrosskola. Med det är Jämtland bäst i landet.

Det är dags för artrosskola på sjukhuset i Östersund. En handfull personer, en del som har haft artros länge och andra som nyss fått reda på sin diagnos. Majbritt Ellebrink håller i dagens möte.

– Patienterna märker ganska fort att man blir bättre bara man får lära sig hur man ska hantera sjukdomen, berättar Majbritt, som själv lider av artros. Hon är utbildad informatör inom reumatikerförbundet och åker runt i länet på artrosskolorna.

Frivillig kurs

I Jämtland har man erbjudit artrosskola till alla som fått diagnosen i snart två år. I fjol hölls nästan kurser runt om i länet. Kursen är frivillig, men många väljer att gå.

– För mig har skolan inneburit stora förändringar, berätter Ulla-Britta Johansson från Frösön. Nu vet jag hur jag ska hantera min sjukdom och att träning är bra.

Ersätter inte ingrepp

Artros är en reumatisk sjukdom som innebär att brosket i lederna bryts ner snabbare än det byggs upp. Sjukdomen är kronisk. Oftast upptäcks den i 50 årsåldern, men många får den redan i 20-årsåldern. Träning och rörelse är vad man får lära sig på artrosskolan, Syftet  är att bli bättre, och i bästa fall slippa en operation, men den ersätter inte kirurgiska ingrepp.

– Skolan ersätter inte operationer, berätter sjukgymnasten Josefin Wangerud. Utan den är ett komplement. Behöver man operation så får man det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer