Jämtland näst sämst i Sverige på uteliv för unga

Publicerad

Jämtlands län är näst sämst i Ungdomens Nykterhetsförbunds (UNF) nationella undersökning om ungas uteliv. Länet fick underkänt med betyget 2,5 på en femgradig skala.

Resultatet baseras på sju frågor som UNF har ställt om ungas inflytande i kommunerna, deras tillgång till nyktra mötesplatser, variationen och marknadsföringen av dessa samt vilka insatser som sätts in under högtider med hög alkoholkonsumtion.

– Där kommuner erbjuder ett bra uteliv till oss unga får vi en mer meningsfull fritid. De nyktra mötesplatserna utanför skolan och hemmet är viktiga för oss och det är där vi får chans att utvecklas och påverka, säger Birk Wikén, Ordförande i UNF Jämtland i ett pressmeddelande.

UNF:s fyra rekommendationer för ett bättre uteliv för unga

• Se till att det finns fritidsgårdar öppna sent på kvällar och under helger.

• Ge unga reellt inflytande över sin egen fritid.

• Satsa på extra tillsyn av alkohollagen under alkoholtäta helger för att begränsa minderårigas möjlighet att få tag i alkohol.

• Gör en rejäl översyn av ungas fritid och lova unga en lägstanivå i alla kommuner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.