Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Jamtli har överklagat kommunens detaljplan till mark- och miljödomstolen. I klippet berättar Jamtlichefen Olov Amelin varför. Foto: SVT/Jamtli

Jamtli överklagar ombyggnaden av busstorget – ”Det finns flera brister”

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen var det sista dagen att överklaga Östersund kommuns detaljplan för ombyggnaden av Gustav III:s Torg till mark- och miljödomstolen. Och det är många som har skickat in överklaganden, en av de stora rösterna som säger ifrån är stiftelsen Jamtli som har begärt att planerna ska göras om. 

– Vår roll är att tolka kulturmiljölagen och se hur förslaget påverkar riksintresset för kulturmiljövård och vi ser att det finns flera brister. Kommunen har inte tagit hänsyn till de kulturhistoriska värden som finns kring torget, säger Olov Amelin, landsantikvarie och chef för Jamtli.

Inte emot ombyggnad

En annan punkt som Jamtli kritiserar är att de planerade byggnaderna tar för stor plats, att de är för höga och breda vilket gör att att de kommer att avvika från hur området ser ut i övrigt. Men trots att man har överklagat kommunens beslut menar Amelin att ombyggnad i sig inte är något negativt.

– Vi är inte emot att man bygger om delar av torget och att man skapar en attraktiv och bra plats men byggnaderna men de måste passa in i området. Kommunen måste ta sig en rejäl funderare över hur man kan inkludera de kulturintressanta byggnaderna och se till att de nya husen får bra proportioner, säger Olov Amelin.   

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Busstorget Östersund

Mer i ämnet