Jens Rehnfeldt är skogsmaskinförare och kör en skotare med extra breda däck och larver för att öka bärigheten. Foto: Maria Harning, SVT

”Jesusmaskinen” tar sig fram skogen

Publicerad

När vintrarna blir mildare och snöfattigare kan det bli svårt att avverka skog. Nu testas nya maskiner som klarar mjukare marker.

I skogen utanför Undersåker avverkas gammal granskog. Området är blött och en vinter med lite snö och dålig tjäle gör att specialmaskiner används för att minska körskador. Jens Rehnfeltd kör den så kallade ”Jesusmaskinen”.

– Hade jag kört här med en vanlig maskin hade jag kört fast, berättar Jens.

Skotaren han kör har bredare däck och larver på släpet. Marktrycket är betydligt mindre och det gör att bärigheten blir bättre och körskadorna mindre.

Det är Norrskog som tillsammans med entreprenören har tagit fram maskinen och den används där körförhållandena är dåliga.

Allt skogsbruk påverkas

Men det är inte bara själva skogsavverkningen som påverkas av ett förändrat klimat. Skogsägaren måste också planera sin skogsskötsel på ett annat sätt. I klippet nedan berättar Rolf Edström från Norrskog om hur de tänker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.