Jordbruksverket stoppar bidrag till bredbandsutbyggnad på landsbygden. Foto: Helena Landstedt, TT

Jordbruksverket stoppar stöd till bredband på landsbygden

Publicerad

Jordbruksverket stoppar stödet till bredbandsutbyggnad på landsbygden under resten av året. Pengarna ska i stället satsas på betesmarker och slåtterängar.

Det handlar om stöd inom det så kallade landsbygdsprogrammet, som delvis finansieras med EU-medel och som ska bidra till utvecklingen av Sveriges landsbygd.

När det gäller ett av stöden, miljöersättningar till främst betesmarker och slåtterängar, har intresset varit mycket större än beräknat. Och nu har Jordbruksverket, som fördelar pengarna, beslutat att dra in 500 miljoner kronor från andra stöd för att säkra att det finns tillräckliga medel till miljöersättningarna Till de projekt- och företagsstöd som drabbas hör bredbandsstödet och investeringsstöd till förnybar energi och nya jobb på landsbygden.

Utöver den halva miljard som stoppas räknar Jordbruksverket att få tillbaka cirka 400 miljoner kronor från projekt som tidigare beviljats stöd men som inte kommer att genomföras fullt ut, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Utbyggnaden bromsar in

Statistik som Post- och telestyrelsen (PTS) presenterade i mars visar att takten i den svenska bredbandsbyggnaden bromsar in. Det är nu cirka 84 procent av alla hushåll och företag som har tillgång till snabbt bredband, långt under regeringens mål för 2020 om 95 procents bredbandstäckning. Utanför tätorter och småorter så är det knappt hälften av hushållen som har tillgång till snabbt bredband.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer