Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Journalistikprofessor Lars Nord vid Mittuniversitetet menar att SVT:s satsning på en lokalredaktion i Sveg är viktig. Hör mer om det i videon. Foto: Annacarin Aronsson/SVT

Journalistikprofessorn: Vind i seglen för lokal journalistik

Uppdaterad
Publicerad

Den lokala journalistiken har medvind just nu. Det konstaterar professor i journalistik Lars Nord vid Mittuniversitetet. Hör honom berättar mer om det – och vad han anser om att SVT nu öppnar en lokalredaktion i Sveg – i videon ovan.

I höst öppnar SVT en lokalredaktion i Sveg. Sedan en tid tillbaka har Länstidningen en lokalreporter på plats i Strömsund och satsar också extra i Bergs kommun. P4 Jämtland hade i höstas en så kallad pop up-redaktion i Strömsund (en person fanns på plats under en tremånadersperiod). Nu finns pop up-redaktionen i Vemdalen i Härjedalen.

Det här är några exempel på satsningar på lokal journalistik i länet.

Och det märks en positiv trend i hela landet, menar professor i politisk kommunikation och journalistik Lars Nord vid Mittuniversitetet. Han tar mediekoncernen Bonniers satsning som ett annat exempel.

– När Bonnier köpte tidningskoncernen Mittmedia gjordes stora satsningar på det lokala materialet och bakom det finns säkert ett antagande att en lokal publik är intresserad av lokal journalistik, säger Lars Nord.

Hör mer om det här i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer