Lisa Norrlander från Östersund, tävlar i team Bromée Foto: SVT

Juniorerna intog VM-isarna

Publicerad

Knappt hade sista sten stannat i boet i VM-finalen i mixed dubbel i curling förrän juniorerna intog isen i Östersund. 50-årsjubilerande Bill Ross Trophy spelas i stan.

Direkt efter att finalerna i mixed dubbel spelats i Östersund på lördagen, klev deltagarna i Bill Ross Trophy in på isen.

– Det var helt magiskt att först se de som spelat OS på isen, och sen gå in och spela själv, säger Lisa Norrlander, som spelar för Östersunds Curlingklubb.

Turneringen Bill Ross Trophy, startades i Östersund 1968, men flyttades sedan till Sundbyberg. Men tack vare att det spelats VM för seniorer och i mixed dubbel den senaste veckan så fick turneringen flytta hem igen.

– Det blir ett stort curlingevent, säger James Dryburg, som arrangerar juniorturneringen. Det är stort för juniorerna att först få se finalerna och sen gå ut och spela på samma is.

– Det är en särskild mästerskapsis, säger Robin Ahlberg, team Granit. Den är annorlunda än vad det är på vanliga juniortävlingar.

Fler VM i sikte

Östersunds Curlingklubb arrangerade de två världsmästerskapen den gångna veckan, men klubben har ännu större mål i sikte.

– Vi har som mål att arrangera ett herr- eller damvm, säger Richard Hallström från arrangörsklubben. Målet är att arrangera ett sådant innan 2024.

– Jag vill ju åka någon annanstans och spela VM, säger Lisa Norrlander. Men det är klart ett VM på hemmaplan skulle ju vara fantastiskt stort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.