• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industrifastighet i Söderbärke, Dalarnas län. Alla i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Dalarna. Läs mer

Foto: SVT

Kalle Olsson (S): ”Jag är glad att Hultqvist blev kvar”

Publicerad

Kalle Olsson, socialdemokratisk riksdagsledamot från Östersund, blev glad när han såg att Peter Hultqvist följde med statsministern upp på podiet under torsdagens presskonferens.

– Jag sitter i försvarsutskottet och har sett vilket gott arbete han gör. Han är respekterad i många läger, även hos de borgerliga, säger Kalle Olsson.

Alliansen har sagt att de ska väcka misstroendevotum mot tre ministrar; inrikesminister Anders Ygeman, infrastrukturminister Anna Johansson och försvarsminister Peter Hultqvist. Vid regeringsombildningen idag fick Ygeman och Johansson lämna, men Hultqvist blir alltså kvar trots att han hotas av att riksdagen ska rikta en misstroendeförklaring mot honom.

LÄS MER: Här är Löfvens nya regering

– Ja nu är det upp till alliansen att svara på statsministerns regeringsombildning, säger Kalle Olsson.

– Det vore olyckligt om han får gå nu när vi står inför viktiga försvarsförhandlingar och det är stora militärövningar i närområdet.

Om alliansen väljer att gå vidare med en misstroendeförklaring så kan riksdagen kallas in med kort varsel.

LÄS MER: Riksdagsledamöterna kommenterar regeringskrisen

– Vi måste stå standby, säger Kalle Olsson som egentligen är på väg på semester.

Den moderata riksdagsledamoten Saila Quicklund från Frösön valde att vänta med att kommentera regeringsombildningen tills dess att alliansens partiledare hade kommenterat den uppkomna situationen.

– Misstroendeförklaringen mot Peter Hultqvist står kvar men vi kommer inte att begära att Riksdagen kallas in extra utan det får vänta tills Riksdagen börjar sitt arbete igen i höst, säger Saila Quicklund till SVT.

– Det är ganska provocerande, det finns en riksdagsmajoritet för en misstroendeförklaring mot tre statsråd och statsministern väljer att ta bort två.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer