Kampanj ska få folk att sluta gena över järnvägsrälsen. Foto: SVT

Kampanj ska minska spring på järnvägsspåren

Uppdaterad
Publicerad

Många genar över tågrälsen i stället för att gå till ett säkrare övergångsställe. Det är både livsfarligt och ett stort problem för tågtrafiken. Nu har Trafikverket tillsammans med SJ dragit igång en informationskampanj för att minska springet.

Idag var Tony Brandé och Mats Kristiansson från SJ på Fjällängsskolan i Torvalla och informerade elever om faran om att gena över tågspåren. Det här är ett problem som finns överallt där det finns järnvägar enligt SJ:

Mats Kristiansson, gruppchef SJ Östersund Foto: SVT

– Tyvärr är det ett problem, det genas alldeles för mycket. Man lyfter ner sina barn på spåren och lyfter upp dem på nästa plattform för att man inte orkar gå de där två hundra metrarna för att gå över på ett säkert sätt. Det tycker jag är jätteilla, säger Mats Kristiansson, gruppchef för SJ i Östersund.

Tony Brandé har jobbat som lokförare i 15 år och han ser många som springer över på fel ställen:

Tony Brandé, lokförare Foto: SVT

– Det är en väldigt obehaglig upplevelse när man sitter och kör. Det går så fort och man vet inte om de ska springa över eller om de bara ska stå nära, säger Tony Brandé.

SJ hoppas att dialogen med eleverna ska sprida kunskap och fungera som en insats för att förebygga olyckor.

Irma Danielsson, 12 år Foto: SVT

– Det här har varit väldigt viktigt, man kan ju dö om man går över rälsen, säger 12-åriga Irma Danielsson.

Hugo Sundbäck, 12 år. Foto: SVT

– Jag har genat över järnvägen några gånger men då har jag tagit det väldigt försiktigt. Nu kommer jag inte göra det något mera, säger 12-årige Hugo Sundbäck.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.