Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kalle Olofsson har jobbat på verkstaden sedan 1984. Nedläggningsbeskedet är känslosamt. Foto: Björn Bengtsson Schäfer/SVT

Känslosamt i Vaplan efter beskedet om att Andritz Hydro lägger ner

Uppdaterad
Publicerad

Fortfarande råder lite av en chockstämning i Vaplan, Krokoms kommun, efter beskedet att Andritz Hydro lägger ner sin verkstad. Kalle Olofsson har jobbat här sedan 1984. – Det är som en familj, säger han med tårar i ögonen. Hör mer med Kalle i klippet ovan.

Kalle Olofsson är en av cirka 40 anställda som nu går en osäker framtid till mötes. Omkring hälften av de anställda kommer att förlora jobbet när verksamheten ska minskas ner och flyttas. Kalle började jobba på det som tidigare hette Waplans mekaniska verkstad och som grundades i Vaplan 1839.

– Det var ett slag i magen, säger Kalle Olofsson.

Det österrikiska företaget Andritz Hydro blev ensam ägare av Waplans Mekaniska 2008. Här i Vaplan renoveras vattenkraftsturbiner och generatorer. Men nu läggs anläggningen ner.

– Vi har inte tillräckligt med jobb de kommande åren, säger Daniel Brakke, platschef i Vaplan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Daniel Brakke, platschef i Vaplan på Andritz Hydro berättar varför verksamheten läggs ner. Foto: Björn Bengtsson Schäfer/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.