Jamtlis vd, Olov Amelin säger att ekonomin är mycket ansträngd, men att har gott hopp om framtiden. Foto: Maria Harning, SVT

Kärv framtid för Jamtli – hoppet ställs till bidrag

Uppdaterad
Publicerad

Jamtli har minskat personalstyrkan och permitterat folk. Ändå pekar prognosen på ett stort underskott för 2020. Hoppet ställs nu till bidrag.

Redan innan coronapandemin kämpade Jamtli med en ansträngd ekonomi. Under pandemin har Jamtli korttidspermitterat cirka 60 personer och köpstopp har införts. Trots detta pekar prognosen på ett underskott.

– Just nu är prognosen nånstans mellan sju och nio miljoner back, säger Elise Ryder Wikén (M), ordförande i Regionala Utvecklingsnämnden inom Region Jämtland Härjedalen.

Coronaviruset i Jämtlands län

I juni beslutade regeringen att skjuta till 150 miljoner i stöd till kultursektorn som drabbats hårt i pandemin. Av dessa pengar har Region Jämtland Härjdalen fått 3,5 miljoner kronor att fördela.

I klippet berättar Jamtlis vd, Olov Amelin om den ekonomiska situationen och hur den ska lösas.

Fakta Jamtli

Jamtli  är egentligen en stiftelse som drivs av Region Jämtland Härjedalen, Östersunds kommun, Heimbygda och Jämtlands läns konstförening.

I nuvarande samarbetsavtal mellan Region Jämtland Härjedalen och Östersunds kommun, ska regionen stå för 65 procent av finansieringen och Östersunds kommun för 35 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Jämtlands län

Mer i ämnet