Kerstin Johansson från Järpen fick föras med svåra magsmärtor till sjukhuset i Östersund efter att ha druckit parasitförorenat vattnet. Foto: SVT

Kerstin om parasiten: ”Cryptohelvetet kallar jag det”

Uppdaterad
Publicerad

En av alla de uppskattningsvis 40 000 personer personer som insjuknade under det stora utbrottet av Cryptosporidium i Östersund var Kerstin Johansson från Järpen. Hon fick föras akut till sjukhus efter att ha druckit parasitvattnet. Hör henne berätta om det i videon ovan.

Förutom 27 000 Östersundsbor insjuknade många andra länsbor och turister. Totalt uppskattas 40 000 personer har blivit sjuka på grund av dricksvatten som förorenats av parasiten Cryptosporidium.

Det var i slutet av november 2010 det stod klart att dricksvattnet i Östersundsområdet var förorenat och fredagkväll 26 november skickades ett VMA, viktigt meddelande till allmänheten, ut via tv och radio, om att dricksvattnet måste kokas.

Men många hann dricka parasitvattnet innan varningen gick ut, exempelvis Kerstin Johansson i Järpen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tio år sedan Cryptosporidium i Östersund

Mer i ämnet