Östersundshems förre vd, Daniel Kindberg, som just nu står inför rätta misstänkt för mutbrott, har polisanmält åklagaren under rättegången. Foto: Claudio Bresciani/TT

Daniel Kindberg polisanmäler åklagaren: ”Rättsskandal”

Uppdaterad
Publicerad

Östersundshems tidigare vd, Daniel Kindberg, som just nu står inför rätta åtalad för mutbrott, har polisanmält åklagaren i målet.

I polisanmälan, som skickades in på torsdagen, skriver Daniel Kindberg att chefsåklagare Martin Bresman vid riksenheten mot korruption ”medvetet förbisett den absoluta åtalsplikt som åklagare har i sin tjänst”.

– Det stämmer naturligtvis inte, säger den anmälde åklagaren Martin Bresman till TT och tillägger att det inte är helt ovanligt att den som är åtalad för brott inte är nöjd med åklagarens beslut.

Anmälan skickades in mitt under den pågående rättegången i Östersunds tingsrätt där ÖFK:s tidigare ordförande Daniel Kindberg står åtalad misstänkt för grovt tagande av muta, medhjälp till grovt bokföringsbrott alternativt medhjälp till försvårande av skattekontroll.

Frågan uppe under förhandling

Anmälan handlar om att åklagaren ska ha avstått från att åtala en annan företagare för att ha skickat en falsk faktura, menar Kindberg. Enligt polisanmälan ska åklagaren ha gjort det för att företagaren skulle lämna uppgifter om Kindberg ”i så kallad kronvittnes anda”.

Chefsåklagare Martin Bresman säger att frågan var uppe under gårdagens förhandling i tingsrätten.

– Jag har förklarat mina beslut och varför jag då i några fall valt att inte väcka åtal och att det är lagligen grundade beslut. Jag känner mig säker på att det är riktigt och om han inte anser det har han alla möjligheter att få saken prövad, säger Bresman.

Kindberg: ”En stor rättsskandal”

Daniel Kindberg är dock helt säker på att saker och ting inte gått rätt till.

– Jag menar att rättssäkerheten och rättssystemet sätts ur spel när den utredande delen i processen bryter mot lagen och den opartiskhet som ska råda. Jag menar att det här är en stor rättsskandal. Det kan inte betecknas som annat än korrupt, säger Daniel Kindberg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Målet på 60 sekunder – det här handlar muträttegången mot Daniel Kindberg om Foto: Mats Andersson/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer