Sara Leijman och Rolf Lunneborg rapporterade direkt från rättegången Foto: SVTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Rättegången mot Daniel Kindberg – följ förhandlingarna här

Uppdaterad
Publicerad

Tisdagen var nionde rättegångsdagen mot Daniel Kindberg och de bägge medåtalade. Vittnen från ÖFK:s organisation, bland annat deras revisorer hördes.

SVT rapporterade · Kindbergrättegången fortsätter

18.14
Godmorgon!
Idag ser vi fram mot en särskilt spännande dag i Ångermanlands tingsrätt. Huvudpersonen själv, Daniel Kindberg, ska höras vilket väntas ta större delen av dagen.
 
Kindberg är den tredje och siste i ordningen i de "tres gäng" som hörs.
 
Sent i eftermiddag är det också bokat med ett förhör med skatteverket - som först fick ögonen på härvan och inledde sin utredning 2017 - men om det hinns med återstår att se..
 
Start idag 08.00
 
 
07.51
Stort intresse idag..
07.52
Hans Selling, styrelseordförande i GIF Sundsvall dök precis upp för att lyssna på rättegången.
07.53
Nu kom även Daniel Kindberg farande genom foajén med en "godmorgon"-hälsning till alla.
08.06
Daniel Kindberg inleder. Han berättar att han i mitten av april 2018 får veta att en kompis till honom (Sollefteåföretagaren) blivit anhållen. Den 17 april ringer en "Tomas" till mig och vill veta var jag är. De har varit hemma hos mig där jag inte befann mig och väckt mina barn. När jag berättat var jag befinner mig så kommer han och flera poliser. Det första förhöret inleds direkt där jag befinner mig.
 
08.08
 
Jag förs till arresten, får lämna ifrån mig allt utom glasögonen. Jag väntar på min advokat. Det är förvirrat, jag tror jag fick kontakt med anhöriga men minns inte riktigt. 
08.09
 
Det pratas om gärningsbeskrivning, Jag förstår knappt vad det är. Förhör två är ett töcken.
08.10
Lite bakgrund om Daniel Kindberg:
 
Daniel Kindberg är yrkesmilitären och bataljonschefen från Ångermanland som blev företagsledare och som parallellt med sin yrkeskarriär var med och byggde upp Östersunds Fotbollsklubb - från en klubb i gärdsgårdsserierna till allsvenskan, en resa som tog klubben vidare ut i Europa.
 
2005 blev han vd för Peabbolaget Fältjägarens Fastigheter AB och 2013/2014 rekryterades han som vd fär det kommunala bostadsbolaget Östersundshem.
 
I april 2018 greps han som misstänkt för grov ekonomisk brottslighet. Han misstänks ha använt sin ställning i Östersundshem för att ha överfört miljonbelopp till fotbollsklubben.
 
Redan 2010 när han tog över som ordförande för klubben satte han upp målet att ÖFK skulle spela i Champions league.Åtalet gäller åren 2013 till 2017 då Kinberg ledde både Östersundshem och ÖFK.
08.11
Tillbaka i Ångermanlands tingsrätt, Kindberg berättar:
Svårigheter med advokat. Får veta att Peabmannen och Sollefteåföretagaren ska ha börjat prata om falska fakturor. Jag frågar om polisen får bluffa och ljuga. Får beskedet att det får de inte. Jag frågar hur jag ska ta mig ur arresten och beslutar att medge det som påstås. Jag släpps då ut. 
 
I de följande förhör som hålls efteråt säger jag att arbetena på stadsdel Norr har utförts.
08.17
Jag har i mångas mening gjort fel. Omständigheterna under anhållandet var sådana att jag ville komma ut. Jag skulle göra likadant igen.

Under måndagen fick försvararna jobba hårt när arbetsledare från Peab förnekade att de jobb som Sollefteåföretagaren fakturerat hade utförts.

Tisdagen inleddes med kompletterande förhör av Sollefteåföretagaren och sedan stod personer ur ÖFK:s organisation på vittneslistan.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
ÖFK:s presschef på plats vid rättegången

Direktrapport

Förhandlingarna skedde i Härnösand och SVT:s reportrar fanns på plats i rättssalen för att som vanligt leverera en direktrapport.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ekobrottmålet mot Daniel Kindberg

Mer i ämnet