Så här såg det ut nöär Daniel Kindberg var på väg in till rättegången i tingsrätten. Domen överklagades och nu planeras för 18 dagars hovrättsförhandling. Foto: Mats Andersson/TT

Kindberg-rättegången kan bli 18 dagar i hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

För ungefär ett år sedan dömdes ÖFK:s tidigare ordförande Daniel Kindberg till fängelse för grov trolöshet mot huvudman. Domen överklagades till hovrätten, men då ljudinspelningen havererade i tingsrätten planeras nu för en ovanligt lång hovrättsförhandling.

Tingsrättsdomen där såväl Daniel Kindberg, Peabmannen och Sollefteåföretagaren dömdes till fängelse av såväl de dömda som av åklagarsidan. Men då visade det sig att det var inte ”bara” att gå upp till en hovrättsförhandling.

Skrap istället för prat

Flera dagars ljudinspelningar från tingsrätten är obrukbara. Istället för prat hörs bara skrapljud. Då går det inte att genomföra en hovrättsförhandling enligt gängse modell. Istället måste stora delar av rättegången tas om. Det är det Hovrätten för nedre Norrland haft att förhålla sig till och planera för.

Hovrättsförhandlingen kan ta 18 dagar

Enligt uppgifter från hovrätten är det oklart om varje enskilt förhör måste göras om. Men den preliminära huvudförhandlingsplanen som nu är utskickad till de inblandade i rättegången innebär att förhandlingarna i hovrätten skulle ta 18 dagar. För omförhör med till exempel Daniel Kindberg är 1,5 dag avsatt. Vissa förhör med till exempel vittnen finns inspelade och kommer istället att kunna spelas upp vid hovrättsförhandlingen.

Förhandlingen i hovrätten beräknas ske under 2021.

Så här sa lagmannen om ljudhaveriet efter rättegången:

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ekobrottsmålet mot Daniel Kindberg

Mer i ämnet