Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Klimatförändringarna tydligast i Jämtlandsfjällen

Uppdaterad
Publicerad

Jämtlandsfjällen är det geografiska område i Sverige där ökningstakten på klimatförändringarna är som kraftigast. Det går att se hur det ändrade klimatet har påverkat både lågfjällslandet och högfjällszonerna.

Lina Wold är klimatsamordnare på länsstyrelsen i Jämtland. Hon ser allvarligt på det som just nu sker i Jämtlandsfjällen.

– Miljön som arter lever i påverkas och den biologiska mångfalden påverkas starkt, säger hon.

Hög ökningstakt

Enligt Naturvårdsverkets kartläggning på sajten miljömål.se är Jämtlandsfjällen det område där ökningstakten på klimatförändringarna varit som kraftigast under perioden 2002 till 2016. Människor kommer också märka av effekterna.

– Vi ser att klimatet varierar mycket mer och att det hastigt förändras. Det skulle till exempel kunna påverka de som vandrar, säger hon.

Redan idag syns det hur klimatförändringarna har påverkat Jämtlandsfjällen. Bland annat har snötäckets tjocklek och varaktighet, samt vegetationsperiodens längd, tjälbildning och dess djup påverkats, enligt länsstyrelsen i Jämtland.

Renar särskilt utsatta

Lina Wold berättar vidare om att exempelvis renar påverkas väldigt mycket av klimatförändringarna.

– När det pendlar mellan mellan noll och plusgrader bildas ett istäcke som gör att renarna inte kommer åt det bete som de behöver, säger Wold.

Konsekvenser av klimatförändringar i fjällen:

Rennäring

  • renarna sprids ut
  • sämre tillgång till föda

Växtlighet

  • trädgränsen höjs
  • mer sly

Jord- och skogsbruk

  • mer markskador
  • extremare väder till exempel torka

Turism

  • mindre snö
  • större risker på grund av extremare väder

Källa: Länsstyrelsen Jämtlands län

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.