Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Allt fler företag och kommuner upptäcker möjligheten att få pengar till klimatåtgärder, ifjol uppgick ansökningarna till rekordstora belopp. Då handlade det bland annat om elflyg och biogas. Vilka projekt som nu är aktuella berättar länsstyrelsen Jimmy Nilsson mer om videon. Foto: SVT/länsstyrelsen

Klimatklivet i Jämtlands län – från laddstolpar till elflyg och biogas

Uppdaterad
Publicerad

I januari ansökte sju olika företag i länet om klimatanpassningsstöd för omkring 15 miljoner från Klimatklivet. Vilka projekt det handlar om – och hur utvecklingen sett ut när det gäller olika typer av klimatsatsningar hör du Jimmy Nilsson vid länsstyrelsen berätta mer om i videon ovan.

Sedan investeringsstödet Klimatklivet infördes för sex år sedan för att minska koldioxidutsläpp har ansökningar om olika typer av åtgärder förändrats, till en början handlade det mest om laddastolpar till elbilar. Men så det inte längre ut. Nu har precis en ny ansökningsaomgång avslutats och vilka klimatsatsningar man söker stöd för kan du höra mer om ovan.

I år kan stöd till klimatanpassade åtgärder sökas från Klimatklivet vid fyra tillfällen. Nästa ansökningstid kommer i april och de andra två ansökningstillfällena infaller efter sommaren.

Två miljarder delas ut

– Om åtgärderna som ansökningarna gäller genomförs kommer de minska koldioxidutsläppen i länet med en procent, det är en tiondel av det mål vi har satt upp: att minska utsläppen med tio procent om året. Så det är ganska mycket, säger energi-och klimatstrateg Jimmy Nilsson vid länsstyrelsen.

Totalt kommer drygt två miljarder att delas ut via Klimatklivet de närmaste två åren till projekt i hela landet. Hur mycket av de pengarna som kommer att gå till länet beror på vilka ansökningar som kommer in och vilka som beviljas.

Rekordstora ansökningar

Ifjol såg länsstyrelsen ansökningar som gällde rekordstora belopp. Då ansökte bland annat Östersunds kommun om 124 miljoner till en biogasanläggning i Gräfsåsen. Även Östersunds flygklubb ansökte om pengar till ett nytt elflygplan.

Klimatklivet är ett investeringsstöd till lokala och regionala åtgärder som minskar utsläppen av koldioxid och andra gaser som påverkar klimatet. Önskade effekter är också spridning av ny teknik, marknadsintroduktion, bättre hälsa och sysselsättning samt en positiv påverkan även på andra miljömål utöver ”Begränsad klimatpåverkan”.

I riksdagens beslutade budget för 2021 har ca 1,9 miljarder kronor reserverats för investeringsstöd inom Klimatklivet samt till utbyggnad av laddinfrastruktur för bilar. Det finns även ett anslagssparande från 2020 som följer med till 2021. Det innebär att det totala anslaget för Klimatklivet 2021 är ca 2,3 miljarder kronor.

Stöd kan ges till alla förutom privatpersoner. De som beviljats stöd är exempelvis företag, kommuner, landsting, bostadsrättsföreningar och andra organisationer.

Åtgärder som fått stöd är konkreta klimatsatsningar inom exempelvis transporter, industri, bostäder, lokaler, stadsbyggnad och energi. Det kan handla om allt från transporter, biogas och infrastruktur såsom cykelbanor till destruktion av lustgas och att byta ut olja mot fjärrvärme.

Ansökningar skickas in till länsstyrelsen och sedan är det Naturvårdsverket som beslutar vilka som beviljas stöd.

(Källa: Naturvårdsverket)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer