21-åringen knivhöggs flera gånger när han gick emellan i ett krogbråk. Bilden är ur polisens förundersökning. Foto: Polisen

Knivhöggs efter att ha försökt stoppa krogbråk

Uppdaterad
Publicerad

En 21-årig man gick emellan vid ett krogbråk i Strömsund och fick nära nog sätta livet till då han knivhöggs upprepade gånger, bland annat i huvudet och bröstkorgen. Nu åtalas en 25-åring som misstänkt för dråpförsök.

Det var för ett och ett halvt år sedan, natten mellan 17 och 18 september 2016, som 21-åringen hade varit på krogen med några kompisar.

Efter stängningsdags skulle han ringa efter skjuts, men upptäckte att hans kompis kommit i bråk med ett gäng yngre män. För att få slut på konflikten gick 21-åringen emellan.

Knivhugg i huvudet

Det blev stökigt med knuffar och annat. Kort därefter upptäckte han att det blödde från huvudet och att det blev svårt att andas. En av männen i det andra gänget hade gått till angrepp och knivhuggit honom ett flertal gånger

Livshotande skada

21-åringen fördes med ambulans till Östersunds sjukhus, där visade det sig att han fått två hugg i bröstkorgen, varav ett var livshotande.

En lunga hade punkterats och ett revben brutits. Han hade även fått skärskador i huvudet och på vänster arm.

Vittnen på platsen pekade ut en 25-årig man som den som knivstuckit honom.

Kniven slängdes bakom polishuset

25-åringen försvann från platsen och kniven som använts slängdes i vattnet alldeles bakom polishuset i Strömsund. En förundersökning inleddes och ett år senare genomsöktes vattnet av dykare, men kniven återfanns aldrig.

Blod på skorna

Den misstänkte 25-åringen har hela tiden nekat till alla anklagelser om att ha knivstuckit 21-åringen. Men kammaråklagare Jenny Örn väcker nu åtal mot mannen eftersom hon anser att det finns övertygande bevis emot honom, förutom vittnesmål även tekniska fynd som blod på hans skor.

25-åringen åtalas därför som misstänkt för försök till dråp. Det är bara tillfälliga omständigheter som gjort att 21-åringen inte mist livet vid knivattacken, enligt åklagaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.