Kocken välkomnar 5-åringar in i köket

Publicerad

På förskolan i Lit har maten en särställning. Här välkomnar kocken Robert Baudin både bra råvaror – och barn i köket.

Strax efter klockan nio kommer de två förskolebarnen – Calle och Ebba. Nu ska de vara med kocken Robert Baudin i några timmar.

– Jag vill att barnen ska få känna sig delaktiga i det här och få se hur det fungerar inne i hjärtat av köket, säger han.

I fjol bestämde han sig för att 5-åringarna vid Treälvens förskola skulle erbjudas praktik i hans kök. Han hade haft praktikanter  även tidigare men då hade det främst handlat om vuxna.

– Får de vuxna vara i köket utan vidare så tycker jag att barnen, som verkligen behöver få veta vad vi gör här, också ska få chansen.

Hans förslag möttes av viss skepsis men Robert var envis och tillslut fick han sin vilja igenom. 

– Det här ger ju ett mervärde för både barn, föräldrar och personal.

Praktiken varar en förmiddag. Under den tiden hinner Robert prata om hygien, visa maskiner och givetvis laga mat med barnen. Maten får sedan barnen själva servera på sin avdelning.

– De får presentera den och berätta vad de gjort, säger Robert Baudin.

Målsättningen med att låta små praktikanter ta plats i köket är enkel. Barnen ska få upp intresset för matlagning och för råvaror.

Robert Baudin tycker de offentliga köken blivit bättre på att inhandla bra råvaror. Numera finns mycket svenskt och ekologiskt i hans hyllor. Samtidigt vill han se en ännu större satsning på just råvarorna.

– Jag vill kunna köpa köttfärs från Hammerdal och korv från Änge. Det vore en dröm för mig. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer