Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Skyddsombuden Gunvor Lund Falgén och Carina Ullström vill att kökspersonalen ska få skyddsutrustning för att kunna känna sig säkra. Foto: Fredrik Lundmark/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Kökspersonal i Östersund nekas skyddsutrustning i skolmatsalarna – ”Gråter av oro”

Uppdaterad
Publicerad

Hur smittsäkert är det för kökspersonal att vistas i skolmatsalarna? Inte tillräckligt säkert enligt dem själva, och man vill därför att arbetsgivaren ska tillhandahålla skyddutrustning.

Ända sedan pandemin startade har det funnits en oro bland kökspersonal på Östersunds kommuns skolor att vistas i skolmatsalarna. Många känner att det lätt blir väldigt trångt och att det är svårt att hålla avstånd till elever.

– Det finns personal som grinat för att gå ut i matsalen, berättar Carina Ullström som är skyddsombud på Orrvikens skola.

Nej till skyddsutrustning

Man har jobbat för att arbetsgivaren, kommunens måltidsservice, ska tillhandahålla skyddsutrustning för att personalen ska kunna känna sig tryggare. Svaret har dock hela tiden blivit nej.

– Vi tycker inte man bryr sig om oss ”på golvet”. Det är som att det inte skulle finnas någon pandemi här, som att vi inte kan bli smittade. Det säger Gunvor Lund Falgén, huvudskyddsombud på Storsjöskolan.

Har tappat tron på cheferna

För några veckor sedan gick skyddsombuden på alla skolkök i Östersunds kommun samman i en så kallad 6:6A-anmälan, där man bland annat kräver skyddsutrustning. Ärendet har nu gått vidare till Arbetsmiljöverket, men om det kommer ge resultat är man inte så säker på.

– Ärligt talat så har jag tappat tron på våra chefer i just den här frågan, tyvärr är det så, Säger Gunvor Lund Falgén.

I videon ovan beskriver skyddombuden oron bland personalen samt hur arbetssituationen ser ut i skolmatsalarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Jämtlands län

Mer i ämnet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Skyddsombuden Gunvor Lund Falgén och Carina Ullström vill att kökspersonalen ska få skyddsutrustning för att kunna känna sig säkra. Foto: Fredrik Lundmark/SVT
Skyddsombuden Gunvor Lund Falgén och Carina Ullström vill att kökspersonalen ska få skyddsutrustning för att kunna känna sig säkra. Foto: Fredrik Lundmark