Kraftvärmeverket i Östersund. Foto: Björn B Schäfer, SVT Jämtland

Koldioxid från värmeverket i Östersund kan bli till flygbränsle

Uppdaterad
Publicerad

Koldioxid blandat med vätgas kan bli till förnybart flygbränsle, som har upp till 86 procent mindre utsläpp än fossila alternativ. Om fem år kan en produktionsanläggning finnas på plats i Östersund.

Jämtkraft har tillsammans med IVL Svenska Miljöinstitutet, Chalmers och Lunds universitet undersökt om det skulle vara möjligt att producera ett grönare flygbränsle med hjälp av koldioxid från kraftvärmeverket i Östersund.

Grön vätgas

Tekniken går ut på att fånga in koldioxid från skorstenen på värmeverket och därefter blanda det med vätgas som producerats från förnybar el, i detta fall vatten- och vindkraft.

– Resultaten visar att det finns goda förutsättningar för att producera förnybart flygbränsle i Östersund till ett konkurrenskraftigt pris jämfört med andra förnybara flygbränslen, säger Ulf Lindqvist, enhetschef för Värme vid Jämtkraft.

Anläggning om fem år?

Målet efter att projektet nu avslutats är att inom fem år ha en storskalig produktionsanläggning på plats i Östersund.

– Vi kommer nu att gå vidare med att utreda praktiska förutsättningar och eventuella partnerskap i syfte att kunna erbjuda förnybart elektorbränsle som kan bidra till klimatomställning, regional utveckling och god lönsamhet för Jämtkraft, säger Andreas Gyllenhammar som jobbar med hållbarhetsfrågor vid Jämtkraft.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.