Biträdande polischef i region Nord, Michael Säll Lindahl, till höger, bemöter kritiken från Strömsunds kommunalråd Göran Bergström. Foto: SVT

Kommunalråd rasar över polisfrånvaro

Publicerad

– Inget annat än en stor skandal, tycker kommunalrådet i Strömsund Göran Bergström om att polisen avstod från att skicka en patrull, trots att en flicka anmält att hon blivit beskjuten i en by i Strömsund.

Nya polisorganisationen är i princip ett enda stort misslyckande, anser Göran Bergström.

– Att skylla på att det är problem med att rekrytera till inlandet är ett enkelt sätt att komma förbi problematiken. Tänk dig att du i Stockholm skulle behöva hjälp, och få till svar att närmsta patrull är i Sundsvall! Det är ju horribelt, säger han.

”Något har gått snett”

Biträdande polischef i region Nord, Michael Säll Lindahl, bemöter kritiken:

– Ja, vi ska ju rycka ut på sånt här, så det vi gör nu är ju att titta på varför vi inte gjorde det, så att det inte ska ske igen. Vi har ju resurser för att hantera en sådan här händelse, men någonting har gått snett med informationsöverföring eller bedömning, säger han.

Men polisen ska inte bara rycka ut när det händer något, den ska också jobba brottsförebyggande, fastslår kommunalråd Göran Bergström och tillägger.

– Och det har vi inte märkt något av än.

– Jag vet inte hur han kan säga det, för hela idén med reformen är ju att förbättra den dimensionen med medborgarlöften och samverkan med kommunerna. Vi har gjort ett antal rekryteringar till Strömsund just för att säkra den förmågan, säger biträdande polischef i region Nord, Michael Säll Lindahl.

”Gör som räddningstjänsten”

Göran Bergström lägger fram förslaget att det skulle gå att få fler poliser i glesbygd genom att staten, liksom när det gäller räddningstjänsten, ska ge bidrag för långa framkörningstider i glesbygd. För räddningstjänsten ger det cirka tre miljoner kronor extra per år i Strömsund.

– Det är klart, för tre miljoner så får du ju fler poliser, säger han.

– Hans förslag är ju användbart, men att jämföra polisens arbete med räddningstjänsten haltar lite, för vi har ett mycket bredare uppdrag än räddningstjänsten, säger biträdande polischef i region Nord, Michael Säll Lindahl.

Samtidigt måste behoven  i Strömsund balanseras mot behoven i andra delar av landet som Östersund, Umeå  eller Malmö, konstaterar han.

– Och där vi har störst problem idag är ju faktiskt inte i glesbygden utan det är ju i Malmö och region Syd där vi har svårt att rekrytera den kompetens vi behöver, säger biträdande polischef i region Nord, Michael Säll Lindahl.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Beskjutning i Strömsund

Mer i ämnet