Kommunanställdas förmåner blir dyrt för regionen. Foto: Kiichiro Sato, TT/Claudio Bresciani, TT.

Kommunanställda får gratis vård – regionen betalar

Uppdaterad
Publicerad

Från och med i år erbjuds kommunanställda i Bergs, Bräckes och Östersunds kommun en rad förmåner, bland annat får de gratis vård – något som istället Region Jämtland Härjedalen får stå för.

Detta var Sveriges Radio P4 Jämtland först med att berätta. Det är via doktor.se som de anställda, digitalt, får gratis vård.

– Det här är så klart problematiskt utifrån vår ekonomiska situation och vår uppgift att prioritera rätt i sjukvården, säger primärvårdschef Anna Granevärn vid Region Jämtland Härjedalen till Sveriges Radio.

Fakturerar 650 kronor per gång

Doktor.se har en hälsocentral i Sörmland, där landstinget inte tar ut någon patientavgift, vilket gör att deras digitala tjänst också blir kostnadsfri.

Men landstinget i Sörmland fakturerar Region Jämtland Härjedalen 650 kronor för varje läkarkontakt, berättar Sveriges Radio P4 Jämtland.

”Har inget filter”

– För ungefär 45 procent av våra anställda räcker det med att träffa en sjuksköterska, vilket man gör inledningsvis. Då fakturerar landstinget 300 kronor, säger Östersunds kommundirektör Anders Wennberg.

Bräckes kommunchef Bengt Flykt säger att han ”förstår om det sticker i ögonen.”

– Men det är en portal där det finns massvis med erbjudanden. Vi har, vad jag vet, inget filter där vi kan kontrollera vad för erbjudanden som de anställda får.

Alla kan ta del av den digitala vården

Östersunds kommundirektör Anders Wennerberg förklarar att det egentligen inte är någon personalförmån att de anställda kan ta del av vård utan patientavgift på doktor.se.

– Den vården kan alla ta del av. Den förmånen man får via portalen är att man kan få ytterligare 500 kronor i friskvårdsbidrag från doktor.se, om man blir pluskund, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.