Kommunanställda i Härjedalen belönas för insatserna under pandemin

Publicerad

Kommunledningsutskottet i Härjedalen beslöt på onsdagen att föreslå att alla kommunanställda ska få en gratifikation för insatserna under pandemin. Kommunstyrelsen ska ta beslut i mitten av mars, men fackförbundet kommunal är kritisk till upplägget.

Kommunalrådet Lars-Gunnar Nordlander (S) säger att alla kommunanställda drabbats på olika sätt av pandemin och att arbetsplatserna därför ska få en summa motsvarande 2 000 kronor per anställd till en gemensam aktivitet.

Facket kritiskt

Fackförbundet Kommunals representant Rikard Mattsson är dock kritisk till upplägget. Han anser att deras medlemmar, bland annat barnskötare och vårdpersonal, bör få en högre belöning än till exempel kontorsanställda som kunnat jobba hemifrån.

Coronaviruset i Jämtlands län

– Det är våra medlemmar som stått i frontlinjen. De har fått jobba med munskydd och visir och riskerat att exponeras för viruset, säger han.

Rikard Mattsson, Kommunal Härjedalen. Foto: SVT

Omfattar även vikarier

Kommunalrådet Lars-Gunnar Nordlander säger att alla på olika sätt drabbats av pandemin och att det skulle bli svårt att särskilja belopp och göra gränsdragningar mot yrkesgrupper.

– Gratifikationen ska omfatta alla kommunanställda, även vikarier, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Jämtlands län

Mer i ämnet