Foto: TT/SVT

Kommunalrådets svar på kritiken om arenabygget: ”Säker att ÖFK kommer spela i Europa”

Uppdaterad
Publicerad

Utbyggnaden av Jämtkraft Arena för Europaspel i fotboll väcker starka reaktioner och många ifrågasätter hur kommunen kan välja att lägga ner verksamheter som missbruksenheten Brytpunkten samtidigt som det investeras 25 miljoner i en arenautbyggnad. Många frågar sig om utbyggnaden är nödvändig – och isåfall om den behövt bli så omfattande som nu beslutats.

Östersunds kommun ska nästa år spara över 100 miljoner och många verksamheter drabbas, bland annat ska socialnämnden spara 10 miljoner och där ingår nedläggningen av missbruksenheten Brytpunkten som SVT Jämtland berättade om på torsdagen.

Samtidigt står det klart att Jämtkraft Arena ska rustas upp för 25 miljoner.

”Jag är ett stort ÖFK fan... men detta smakar verkligen illa...” är en av många reaktioner på sociala medier mot bakgrund av att kommunen samtidigt satsar tio miljoner på en utbyggnad av Jämtkraft Arena.

Kommunen går in med omkring tio miljoner av de uppskattningsvis 25 miljoner kronor som uppgraderingen av arenan kommer att kosta.

Försvarar satsningen

Kommunstyrelsens ordförande AnnSofie Andersson (S) förstår kritiken men försvarar investeringen.

– Jag kan förstå att man reagerar, men det handlar om två helt olika saker och Brytpunkten hade inte räddats av att vi inte gjort investeringen, svarar AnnSofie Andersson.

Mellan 20 och 25 miljoner beräknas arenautbyggnaden kosta. Kostnaden delar kommunen och ÖFK på. Kommunen finansierar alltså sin del genom ett lån. Den lösningen gör att kommunens besparingar inte berörs av investeringen.

Arenan kommer nu att uppgraderas till den högsta kategorin, 4, vilket inte var nödvändigt på en gång. För den första matchen hade det räckt med uppgradering till kategori 2, asfaltering och inga ståplatser. En sådan godkänd arena finns redan i Sundsvall, så det fanns ett alternativ för att slippa en utbyggnad, åtminstone till en början.

SVT: Hur kommer sig inte ni inte valde det?

– Jag inte säker på är Norrporten Arena i Sundvall är godkänd för nivå 4, svarar AnnSofie Andersson.

”Drabbar ingen annan verksamhet”

SVT: Nej, men till den första matchen behövs bara en uppgradering till nivå 2 och det är den godkänd för.

– Men för oss handlade det att ta ett långsiktigt, hållbart beslut. Sammantaget känns det som helt rätt beslut och som sagt så drabbar det ingen annan verksamhet

SVT: Men i det här fallet skulle det kunna vara så att det satsas 25 miljoner, om den kalkylen håller, för en enda match, om ÖFK inte går vidare efter den första kvalmatchen. Och då behöver man inte den stora arenan i nuläget.

– Nämen vi jobbar i långsiktiga perspektiv när vi tar investeringar. Och vi ser det här på lång sikt och det är klart att ÖFK kommer att spela i Europa det är jag övertygad om och därmed så kommer det här att behövas, säger AnnSofie Andersson.

SVT: Men fanns någon tveksamhet från din personliga sida till den här investeringen (mot bakgrund av alla besparingar)?

– Absolut, det är klart. Jag tror vi alla som tagit det här beslutet har vänt och vridit och funderat på alternativet. Det är inget lätt beslut, säger AnnSofie Andersson.

Sparkrav för Östersunds kommun år 2018 och Arenakraven för Europaspel

Östersunds kommun ska spara 104 miljoner nästa år.

En största sparkraven är fördelade så här – med ett par exempel på sparförslag:

Vård-och omsorg: 38 miljoner

sparförslag: bland annat färre LSS-boenden och snabbare utskrivning från sjukhuset

Barn-och utbildning: 27 miljoner

Bland annat begränsa öppettiderna till kl.17 på mindre förskolor

Socialnämnden: 10 miljoner

bland annat Nedläggning av Brytpunkten

Kultur-och fritid: 4 miljoner

bland annat Nedläggning Litsbacken

Arenakrav för Europaspel

Jämtkraft Arena är idag en kategori 1-arena enligt Uefas bestämmelser.

För att få spela kval måste arenan vara en kategori 2: bl a asfaltering av grusytorna runt planen och inga ståplatser.

Går Östersund vidare till nästa kvalomgång höjs kraven, till kategori 3: planen måste breddas från dagens 65 meter till 68 meter och ny gräsmatta.

Går ÖFK sedan vidare till gruppspel blir det än högre krav, den högsta kategorin, 4: Då ska det bland annat finnas 8000 sittplatser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.