”Fokus har varit att det ska bli så bra som möjligt för både besökarna och personalen”, enligt Ylva Drevstad Frid, områdeschef för psykiatrin, som är nöjd med planeringen. Foto: SVT

Kommunen tar över öppen mötesplats för återhämtning efter psykisk ohälsa

Uppdaterad
Publicerad

Region Jämtland Härjedalen stänger verksamheten K2 i Östersund, vars syfte är att hjälpa patienter med återhämtning från psykisk ohälsa. Patienterna kan istället få gå till en ny social mötesplats för funktionshindrade, som kommunen ska öppna. De ansvariga poängterar att kommunen dock inte tar över något rehabansvar för dessa patienter, utan det ansvaret finns fortsatt kvar hos Regionen.

Enligt ett pressmeddelande från Region Jämtland Härjedalen stängs K2 vid årsskiftet. Det är en följd av en stor omorganisation inom psykiatrin. En ny organisation har beslutats, och K2 finns inte kvar i denna.

Enligt regionens pressmeddelande är anledningen till stängningen av K2, att medborgarna ska få rätt vård på rätt instans. Socialt öppna mötesplatser, som K2, är ett kommunalt uppdrag, enligt regionen, som menar att specialpsykiatrin ska fokuseras på just specialpsykiatri.

”Bli så bra som möjligt”

– Vi är nöjda med den planering som pågår och fokus har varit att det ska bli så bra som möjligt för både besökarna och personalen, säger Ylva Drevstad Frid, områdeschef psykiatri, Region Jämtland Härjedalen, i pressmeddelandet.

Ytterligare en socialt öppen mötesplats ska öppnas av Östersunds kommun, för personer med funktionsnedsättning. De som nu är hos K2 ska kunna – om dom vill – gå till kommunens nya mötesplats.

Arbete görs för att en smidig övergång ska genomföras till den kommunala verksamheten för patienterna. Bland annat finns en referensgrupp med både personal och patienter, för att planera den kommunala verksamheten som tar över efter K2:s stängning.

Ylva Drevstad Frid är noga med att påpeka att kommunen inte tar över rehabansvaret för patienterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.