Kommunen vill överge thailändska paviljongen i Ragunda

Uppdaterad
Publicerad

Den thailändska paviljongen i Utanede är på väg att bli ett gissel för Ragunda kommun. Nu vill kommunledningen att den thailändska ambassaden ska kliva in ekonomiskt. Annars är paviljongens framtid oviss.

I 22 år har paviljongen stått där i Utanede. Från början blev den mycket uppmärksammad, inte minst av thailändare i Sverige. Men i dag ser det annorlunda ut.

– I dag ser det annorlunda ut och i stället för en utveckling lutar det mera åt en avvecklingen, säger kommunalrådet Mikael Westin (C).

Varje år måste kommunen skjuta till 800 000 kronor för att hålla driften igång. Samtidigt finns det ett allt mer påtagligt underhållsbehov.

2,5 miljoner

Exempelvis är delar av paviljongen klädda med bladguld och det har börjat flagna bort.

– Det skulle kosta 2,5 miljoner att åtgärda och det finns inga möjligheter att vi ska ta det, säger Mikael Westin.

Kommunledningen har bokat ett möte med Thailands ambassad 9 maj. Då ska de, som de säger, lägga korten på bordet och budskapet blir att Ragunda kommun inte längre kan bära det ekonomiska ansvaret för paviljongen.

– I år har vi budgeterat för att ha öppet men det finns inga pengar vikta för guidade turer eller renoveringar, förklarar Mikael Westin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer