Åklagare Lars Magnusson. Foto: SVT

Kommunens ansvar prövas

Publicerad

I dag prövar hovrätten om Östersunds kommun gjorde något fel i samband med cryptosporidiumutbrottet 2010. Kommunen friades av tingsrätten.

Östersunds kommun friades av tingsrätten i målet om det stora parasitutbrottet för fem år sedan då 30.000 kommuninvånare blev magsjuka av parasiter i dricksvattnet. Tingsrätten menade att det inte går att bevisa att någon ansvarig begått en brottslig gärning som lett till att parasiten Cryptosporidium spreds i dricksvattnet.

Idag prövas Östersunds kommuns ansvar i hovrätten ochörhandlingarna ska pågå i tre dagar.

Inga nya bevis har tillkommit, men åklagaren tror på fällande dom den här gången. han menar att kommunen inte haft koll på dom föreskrfter som gäller för drickvatten.

–  Jag menar att det är i dricksvattnet förskrifterna finns. En föreskrift om hur man bör handla och att man från Östersunds kommun inte aktivt har handlat i enlighet med förskrifterna, säger åklagare Lars Magnusson.

Östersunds kommun skriver inför rättegången i ett pressmeddelande så här:

”Kommunens inställning till åtalet är att utbrottet av Cryptosporidium 2010 var en allvarlig händelse, men inte brottsligt.”

En fällande dom kan kosta kommunen sex miljoner kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer