Kommuner satsar olika mycket på kultur

Uppdaterad
Publicerad

I Åre utgör kulturen 2,4 procent av kommunens totala verksamhetskostnader. Det är mest i länet.

Det är nyhetsbyrån Siren som gjort en sammanställning av hur mycket Sveriges kommuner lägger på kultur sett till den totala verksamhetskostnaden. I länet lägger Åre kommun mest pengar på kulturen, här är siffran 2,4 procent av den totala verksamhetskostnaden.

I länet är det bara Åre och Härjedalen som lägger mer än 2 procent. Lägst siffra har Bergs och Krokoms kommuner.

Umeå i topp

Siffrorna kommer från Myndigheten för kulturanalys. I hela landet är det Umeå som lägger mest på kulturen. Där utgör kulturen drygt 5 procent av kommunens totala verksamhetskostnader.

– Kulturen som andel av kommunernas kostnader har minskat över tid. Den minskande trenden har pågått sedan 1998, vilket är så långt vi har siffror, säger Emma Bergmark, utredare och statistikansvarig på Myndigheten för kulturanalys, till Nyhetsbyrån Siren.

I kommunernas kostnad för kultur ingår bibliotek, allmän kulturverksamhet, musik- och kulturskola och stöd till studieorganisationer.

Kommunernas nettokostnader för kultur 2016

Andel av total verksamhetskostnad i procent:

Berg 1,6%

Bräcke 1,7%

Härjedalen 2,2%

Krokom 1,6%

Ragunda 1,8%

Strömsund 1,7%

Åre 2,4%

Östersund 1,7%

Källa: Myndigheten för kulturanalys

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.