Ola Regnander, ekonomichef Härjedalens kommun Foto: SVT/ Anders Wiklund TT

Kommunernas krav: 165 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsverket är skyldig länets kommuner drygt 165 miljoner kronor. För kommunerna kan det ställa till problem.

Kommunerna har idag ansvaret för barnomsorg och skola för asylsökande barn och ensamkommande. När insatser är gjorda så kräver kommunerna tillbaka pengarna från Migrationsverket. Men utbetalningarna drar ut på tiden. Härjedalen, till exempel, har krav på 26 miljoner kronor.

– Vi har krav från hösten 2015 och våren 2016, berättar Ola Regnander, ekonomichef på Härjedalens kommun. Så det är ett års krav ungefär.

Det kommunerna gör är att man ansöker om pengar, efter att man haft utgifter. I Härjedalen ligger den största kostnaden på ensamkommande barn.

– Det är klart att det kostar pengar att vara generös och humanitär, säger Victor Eriksson (M) kommunalråd i Härjedalen. Men pengarna ska vi ju ha tillbaka, det är ju Härjedalens skattepengar.

Alla kommuner har krav

Alla länets kommuner har krav på Migrationsverket. Störst krav har Östersund med omkring 50 miljoner kronor. Härom veckan krävde Sveriges kommuner och landsting, SKL, att pengarna till kommunerna ska betalas ut så snart som möjligt, för många kommuner tvingas nu låna pengar till löner och annat.

Än så länge har ingen kommun i länet tvingats låna pengar, men att utbetalningarna från Migrationsverket dröjer ställer krav på kommunernas ekonomiska planering.

– Vi måste titta på hur vi placerar våra pengar, så att vi inte binder upp dom, säger Ola Regnander. Vi vill ju ha likviditet för annat vi vill göra också.

När hoppas du att ni får pengarna?

– Jag hoppas att vi har dom innan årets slut, säger Ola Regnander.

Snabbas upp

Enligt Migrationsverket ska processen med utbetalningar till kommunerna snabbas upp. Från och med årsskiftet är målet att det ska ta max tre månader.  

Kommunernas krav på Migrationsverket

  • Östersund:           48 661 465
  • Strömsund:          23 338 000
  • Åre:                      29 000 000
  • Bräcke:                   2 874 830
  • Berg:                    13 356 000
  • Härjedalen            26 000 000
  • Krokom                17 000 000
  • Ragunda:               5 000 000
  • Totalt:                165 230 295 kronor

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.