Konkurrensverket ska granska regionens upphandling av hyrläkare Foto: SVT

Konkurrensverket granskar Regionen

Publicerad

Konkurrensverket har inlett en granskning av hur Region Jämtland Härjedalen upphandlar stafettpersonal. Konkurrensverket misstänker att Regionen bryter mot lagen.

Under 2017 har Region Jämtland Härjedalen saknat ett ramavtal för hyrläkare. Den upphandling av ett nytt ramavtal som Västerbottens läns landsting skulle göra för de fyra nordligaste landstingen har dragit ut på tiden.

För att lösa situationen har regionen i stället direktupphandlat tjänster från bemanningsföretag på runt 100 miljoner kronor under året.

Konkurrensverket har nu inlett en granskning av upphandlingen i de fyra nordligaste länen. Förfarandet kan vara ett brott mot Lagen om offentlig upphandling.

– Om vi kommer fram till att regionen har brutit mot lagen, så kan vi gå till domstol och kräva in en upphandlingsskadeavgift, säger Mattias Bergner på Konkurrensverket till SVT Nyheter Jämtland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.