Karl Seldahl, konstnärlig ledare för Estrad Norr under länsteaterdagarna i Östersund Foto: Björn B Schäfer, SVT

Konsten vässar argumenten mot politiken

Publicerad

Under tre dagar samlas just nu landets alla länsteatrar i Östersund. Deltar gör både politiker och teaterproducenterna. Den yttersta frågan på dagordningen är förstås länsteatrarnas vara – eller inte vara.

Länsteatrarnas framtid hänger så klart på om politikerna tycker att verksamheten är så angelägen att den ska få anslag. Kanske förklarar det att politikerna och de konstnärliga ledarna sammanträder åtskild av en bastant skjutdörr.

Ett aktuellt ämne

Konstens förhållande till politiken har ju också aktualiserats nyligen genom bildkonsten, där politiker haft synpunkter på verkens kvalitet.

Finns det några sådana tendenser också inom teaterkonsten?

– Nej, det gör det inte. Inte på samma sätt som inom bildkonsten, säger producenten Malin Hülphers.

– Fast tendenser är ju ändå tendenser, så sådana här möten är bra så att vi får höra vad som är på gång på andra håll i landet, menar Karl Seldahl, konstnärlig ledare.

Båda två jobbar på Jämtlands länsteater.

Gemensamma beröringspunkter

De vardagliga problemen är förstås väldigt olika beroende på var man jobbar.

– I Jämtland är ju allt väldigt utspritt, så vi får lägga nästan all energi på turnerandet. I mer tätbefolkade län brottas de med andra problem, men vi kan ändå hitta gemensamma beröringspunkter, säger Malin Hülphers.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.